Tulevista avustusmenettelyistä pykälät eivät kuitenkaan tyhjentävästi kerro. Odotan mielenkiinnolla tulevaa Nuorisolain pohjalta laadittavaa valtioneuvoston asetusta nuorisotyöstä. Siinä säädetään tarkemmin muun muassa nuorisoalan järjestöjen sekä osaamis- ja nuorisokeskusten valtionavustusten myöntämisessä noudatettavista menettelyistä.
Toinen tärkeä uuden nuorisolain mukainen asiakirja, Valtakunnallinen nuorisotyön- ja -politiikan ohjelma (elikkäs VaNuPo) ohjaa niin ikään nuorisoalan rahoitusta. Ohjelmaa luonnostellaan ministeriössä ja se tulee mahdollisesti lausunnoille helmi-maaliskuussa. VaNuPo:ssa annetaan tarkemmat tavoitteet valtakunnalliselle nuorisotyölle ja -politiikalle ja niiden tukemiselle.
Uusi arpajaislaki astui myös voimaan vuoden alusta. Sen seurauksena uusi Veikkaus Oy aloitti toimintansa, kun Fintoton, Ray:n ja entisen Veikkauksen rahapelitoiminnot pitkän valmistelun jälkeen yhdistyivät. Fuusion toteuttaminen vahvisti Suomalaisen rahapelien yksinoikeusjärjestelmää ja mahdollistaa Veikkausvoittovarojen kanavoitumisen jatkossakin suomalaiselle kansalaisyhteiskunnalle. Edunsaajille olennaista on, millaisen avustusjärjestelmän kautta Veikkausvoittovarat jatkossa myönnetään. Uudistuksissa tärkeä lähtökohta on järjestöjen autonomian kunnioittaminen ja byrokratian vähentäminen.
Tänä vuonna valtionavustukset vuodelle 2017 annettiin tammikuun lopussa. Tämä on suuri parannus viime vuoteen verrattuna, jolloin päätökset tulivat vasta huhtikuussa, mikä asetti kaikki avustusta saavat järjestöt erittäin tukalaan asemaan. Näiden uudistusten jälkeen meillä on toivottavasti avustuspäätösten osalta ennalta sovittu ja pysyvä aikataulu.
Tanja-Riikka Knyazev, toiminnanjohtaja
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja