Miksi nykyään nuoret voi huonommin kuin esim 20-30 vuotta sitten kun itse olin nuori?
Nykyään nuoret viettää jonkun ruudun äärellä suurimman osan päivästä. Kavereihin ollaan usein yhteydessä vain netin välityksillä. Tämä tilanne alkoi jo ennen koronaa ja sen myötä vain pahentunut. Usealla nuorella on itsetunto-ongelmia ja kovia paineita pärjäämisessä niin koulussa kuin työelämässäkin. Netin kehityksen myötä nuoret pääsevät vertailemaan paljon helpommin itseään muihin. Monella on myös vaikeaa olla paikassa jossa vilisee ihmisiä. Isot luokat ovat myös raskaita monille nuorille, sillä se tuo tarvetta olla samanlainen, eikä voi olla oma itsensä.
20-30 vuotta sitten oli hyvin erilaista olla nuori kuin nykyään. Silloin ei ollut vielä niin paljoa konsoleita, puhelimia ja internetissä roikkumista. Oltiin paljon ulkona kaveriporukalla ja nähtiin paljon kavereita. Tuntui, että silloin sai oikeesti olla lapsi ja nuori sekä etsiä itseään vapaammin. Silloin oli myös kivempaa mitä enemmän porukkaa. Sellainen suorituskeskeisyys on kasvanut ihan hirvittävästi 20 vuoden aikana elämän joka saralla. Sillä tukahdutetaan lapset ja nuoret, kun kaikella tekemisellä pitää olla tavoite eikä sellaiselle "itsensä etsimiselle" ole niin paljon tilaa.
Olihan meilläkin huolia ja ahdistusta, mutta jotenkin sen kanssa kumminkin pärjättiin. Silloin ei tunnistettu vielä niin hyvin erilaisia ongelmia taikka saanut apua. Ei ollut myöskään niin paljoa odotuksia taikka paineita. Nykyään vaaditaan paljon enemmän koulutusta töihin kuin ennen. Moneen työhön pääsi ennen ilman alan koulutusta, mutta nykyään vaaditaan melkein joka työhön koulutus. Tämmöinen tuo paineita ja näiden paineiden takia eräs tuttu nuori yrittikin itsemurhaa, mut onneksi ei onnistunut. Kuulemani mukaan hän ei ole ainoa nuori, joka näin on tehnyt. Tunnen myös paljon nuoria joilla on halu tehdä itsemurha ja se on erittäin pelottavaa ja hälyttävää.
Ongelma mielenterveyden palveluissa on myös siirtymässä nuorisopsykiatrian puolelta aikuispuolelle, kun täysi-ikäisyys koittaa. Silloin vastuu omasta mielenterveydestä lankeaa vielä enemmän nuorelle itselleen. Eli jotenkin tätä hoitopolkua pitäisi myös parantaa?
Pinskujen mietteitä
Meillä pinskuilla on kova huoli nykyajan nuorista, jotka syrjäytyvät koko ajan enemmän niin kutsutusta “normaalista” elämästä. Huolettaa myös miksi heillä on niin kovat paineet opiskelusta ja muista odotuksista. Mitä on niin erilaista nykyään kuin ennen että nuorten ja lasten tilanne on näin paljon huonontunut?
Tämä herättää ainakin meidät ja vaadimme lisää resursseja nuorten hoitoon. Mekin pyrimme toiminnassamme auttamaan ja tukemaan nuoria järjestämällä heille toimintaa, jossa pääsevät toteuttamaan itseään. Koulutamme myös nuoria ohjaajiksi, jotte he voivat toimia lasten leireillä ja kerhoissa ohjaajina. Olen huomannut, että monelle ahdistuneelle nuorelle auttaa kun pääsee ohjaamaan pienempiä kumminkin oman jaksamisen nojalla.
ME EMME KUMMINKAAN OLE TERAPEUTTEJA EMMEKÄ VOI NÄIN OLLEN AUTTAA NIIN PALJON KUIN HALUAISIMME JA NUORET TARVITSISIVAT.
Miten siis asioita voisi parantaa?
Tarvitaan lisää kouluavustajia ja koulupsykologeja, että pystyttäisiin arvioimaan paremmin nuoria ja aloittamaan avunanto jo ennenkuin tilanne pääsee pahemmaksi. Koulujen terveystarkastuksiin voisi lisätä jonkinlaista tunnekyselyä, että saataisiin monipuolisempaa tietoa lapsen/nuoren hyvinvoinnista.
Tarvitaan lisää väkeä perhetyöhön, sillä heitäkin tarvitsevia perheitä on enemmän kuin mitä perhetyön ammattilaiset pystyvät tällä hetkellä ottamaan tuen piiriin.
Nuoriso ja lastenpsykiatrialla on hirvittävät jonot. Nuorten puolella on yli vuoden jonot hoitoon pääsyyn, mikä on itsetuhoiselle nuorelle liikaa. Suomen hallituksen ja kuntien tulee keskittyä parantamaan nuorten ja lasten hyvinvointia antamalla lisää resursseja lasten ja nuorten psykiatrille ja mielenterveyttä tukevaan toimintaan.
Pitäisi myös kasvattaa resursseja psykiatrian puolella, jotta siirtymävaiheet sujuisivat paremmin. 13 vuotiaana kun siirrytään lasten puolelta nuorten puolelle ja 18 vuotiaana nuorten puolelta aikuisten puolelle. Näissä usein vuosi ilman hoitoa ja eiköhän kaikki sen tiedä ettei ole hyväksi.
Noin puoli vuotta ennen kuin hoidossa oleva nuori täyttää 18 vuotta olisi hyvä olla tukihenkilöitä, jotka auttavat näitä nuoria hakemaan apua, kun lain mukaan täysi-ikäisten pitäisi tämä itse hoitaa.
Kirjoittanut
Edustajiston puheenjohtaja Riina Lindstedt
Sain apua nykyajan nuorten tilanteesta 19 vuotiaalta lapseltani
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja