Kuten Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala toteaa tapahtuman mainosvideossa, että ”kukaan ei yksin pärjää”. Tähän mielestäni kiteytyy nuorisoalan ydin: yhteistyötä tarvitaan, sillä päämäärä on kaikilla yhteinen. Päämääränä on nuorten tulevaisuuden turvaaminen ja jokaisesta nuoren mukaan ottamisesta yhteiskuntaan.
Nuoret, arvot ja EU -otsikolla tutustuttiin Barja-nimiseen hahmoon. Kyseinen hahmo seikkailee pelissä, missä tarkoituksena on käydä nuorisostrategia läpi. Peli koostuu viidestä, 5-10 minuutin pituisesta pelistä. Alkua en ihan kerennyt kuulemaan, joten kaikkia hankkeen tavoitteita en saanut. Kun katsoo Barjan pelikorttia, niin tavoitteena on alaikäisten nuorten politiikkaan vaikuttaminen olevan keskeisempänä tavoitteena. Barjaan ja peliin voi tutustua täältä: https://www.oph.fi/fi/european-values-venture-nuorisostrategia-haltuun/barja.
Seuraavaksi minun piti osallistua nuorten vaikuttamiseen ja osallisuuden työpajaan. Valitettavasti työpaja meni täyteen, vaikka olin ajoissa paikalla. Hyviä käytänteitä pystyy kuitenkin laittamaan osoitteessa 51.fi/nuoretjaosallisuus 31.1. asti.
Koska työpaja tuli täyteen, päätin mennä pelillistämisen maailmaan. Ohjelmassa oli sukupuolisensitiivisen ja normikriittisen välineiden omaksumista pelillistämisen keinoin. Työpajassa pelasin yhdessä muiden osallistujien kanssa Osuma-lautapeliä. Pelissä mm. rakennettiin sukupuoli- ja seksuaalisuussensitiivistä nuorisotilaa sekä argumentointiin sukupuolierityisen toiminnan puolesta ja vastaan.
Päivästä muodostui hyvin pelipainoitteinen. Seuraavan työpajan aiheena nimittäin oli Vaikuta! -teemapäivä ja kyseisen hankkeen kokemukset kunnissa, että oppilaitoksissa. Vaikuta! -hankkeen alustana toimii seppo.io -pelialusta, mitä me osallistujat pääsimme kokeilemaan. Pohdimme myös, miten peli soveltuisi omaan työhön. Itse jäin pohtimaan, että itse peliä voisi hyvinkin hyödyntää omassa työssä. Hanketta pilotoidaan parhaillaan alakouluikäisille. Kiinnostavaa olisi kuulla kokemuksia asiasta ja mahdollisesti kokemusten pohjalta pyöräyttää kyseinen teemapäivä omassa järjestössä.
Kahden työpajan jälkeen alkoi olla takki tyhjä, joten menin lopuksi kuuntelemaan All Youth -hanketta. Massiivisen hankeen tavoitteena on tutkia nuorten kykyjä ja osallistumisen esteitä sekä tuottaa ratkaisuja aktiivisempaan kansalaisuuteen. Hankkeeseen sisältyy useita hankeosiota. Itseäni kiinnostavin osuus hankkeessa selkeästi on nuorten osallisuus ja lainvalmistelu. Hankkeen osuudessa on tehty yhteistyötä Tampereen alueen ammattiopiston opiskelijoiden kanssa. Hankkeen tarkoituksena on kasvattaa nuorten osallisuutta ja vaikuttamisen lisäämistä. Digitaalisuus näkyi myös hankkeessa vahvasti.
Kiinnostavan ohjelman lisäksi tapahtumassa oli paljon eri toimijoiden esittelypisteitä. Mukaan tarttuikin kiinnostavaa tietoa sovellettavaksi omaan työhön sekä opintoihin.
Keskiviikon päivän summauksena voisi sanoa, että pelillistäminen on selkeästi tämän ajan trendi nuorisoalalla. Itse jäin pohtimaan, että mitä muita kanavia on osallistaa nuoria kuin pelillistäminen? Vai onko pelillistäminen ratkaisu useisiin haasteisiin nuorisotyössä? Välillä tuntuu, että pelillistämisessä mennään teknologia sekä ideologia edellä ja unohdetaan keskeinen osa eli nuoret. Päivän antina kuitenkin voi todeta: kun Vaikuta! -kaltaisiin hankkeisiin otetaan nuoret mukaan suunnittelemaan ja totetuttamaan, niin pelillistäminen on oiva väline tieton sekä osaamisen kasvattamiseen. Tällöin ei mennä pelkästään ideologia edellä, vaan aidosti nuorta kuunnellen.
Torstaina aamu oli harmaa, mutta ei sateinen. Aamu alkoi hanke-esittelyllä, mistä pahasti myöhästyin. Hiukan kuitenkin jäi ESR-hankkeiden aikatauluttamisesta käteen. Mukavaa olisi päästä vastaavaan infoon myöhemmin, sillä hankemaailma on oma maailmansa ja todella kiinnostava (ainakin allekirjoittaneen mielestä). Onneksi käteen jäi myös diat, joten asiaan voi palata myöhemmin.
Hankemaailmasta siirryin Nuoret ja eriarvoisuus -otsikolla olevan Kide-säätiön edustajan projektin esittelyyn. Otsikon alle sisältyi SitraLab-tulevaisuuslaboratoriosta syntynyt kokeilu. Miten työ- ja oppimisympäristö haastaa nuoret? Tavoitteena oli myös rakentaa nuorille hyvä kokemus työelämästä. Työryhmä päätyi TET-jakson aikana toteuttamaan Vastuullinen TET-jakso -nimisen laboratoriokokeilun. Kokeilu kiteytyy kolmeen kohtaan: valmistautuminen (työelämässä ja koulussa), nuoren kohtaaminen (kysytään ja tuetaan) ja palautteen antaminen. Kokemukset vaikuttivat hyviltä ja käytäntö toimivalta. Kokeilun videolla nuoret totesivat, että palautteen antaminen työnantajille oli hyvä asia. Yleensä palautteen antaminen menee työnantajalta työntekijälle. Myös puheenvuoron saaneet nuoret kertoivat kokemuksiaan ja totesivat kokeilun olevan toimiva.
Eriarvoisuudesta siirryin sukupuoli- ja kulttuurisensitiiviseen sosiaalisen nuorisotyöhön. Työpajassa jakauduimme ryhmiin kiinnostuksen mukaan. Itse siirryin ryhmään, missä käsiteltiin kulttuurisensitiivisyyttä sekä turvallisemman tilan sääntöjä nuorisotyössä. Kuulimme hyviä käytänteitä ja vaihdoimme ajatuksia, mistä kulttuurisensitiivisyydessä on kyse. Kiinnostavaa oli kuulla, kuinka erilaisissa tilanteissa esimerkiksi kuntien nuorisotyöntekijät ovat. Hyvä on aina muistaa aatteellisen työn ulkopuolelta ajatellen, että erilaiset organisaatiot kamppailevat erilaisten asioiden parissa. Työpajan jälkeen suuntasin lounastamaan.
Lounastamisen jälkeen sukelsin tunnetaitojen maailmaan. Hyvin konkreettisia ja toiminnallisia menetelmiä sisältänyt työpaja oli hyödyllinen ajatellen varsinkin ohjaustyötä. Keskeisin anti työpajasta oli, että omien tunnetaitojen harjoittaminen on tärkeää, sillä jos et ole aidosti mukana ja perehtynyt menetelmien käyttöön, esimerkiksi nuorisotyössä tunteiden feikkaaminen näkyy helposti läpi. Työpaja oli erittäin hyvä, koska siinä jaettiin myös tunnetaitoihin liittyviä harjoitteita. Työpaja oli yksi tapahtuman kohokohdista.
Intensiivisen kahden päivän rupeaman sekä toiminnallisen päivän jälkeen alkoi olla takki tyhjänä. Tässä vaiheessa oli siis aika poistua Tampere-talosta. Kun kaksi päivää on tapahtumaa takana, voi todeta päivien olevan todella kiinnostavia ja todella antoisia sekä oman työn että ammatillisen kehityksen kannalta. Tästä on hyvä jatkaa uusien ajatusten ja ideoiden kanssa nuorisotyön parissa!
Teksti: Petteri Kiponoja, Hämeen Pinskut
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja