Pinskut haluaa tarjota saavutettavia kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille haluaville. Perinteisten nuorisovaihtojen lisäksi haluamme tarjota kansainvälistymismahdollisuuksia myös silloin, kun ulkomaille matkustaminen ei ole mahdollista esimerkiksi kansainvälisten matkustusrajoitusten tai oman elämäntilanteen vuoksi. Erilaiset digitaaliset alustat myös mahdollistavat yhteiset aktiviteetit kansainvälisten kumppaneiden kanssa edullisemmin ja ilmastoystävällisemmin. Siksi koti- ja digikansainvälistyminen on tärkeä kansainvälistymisvaihtoehto. Kotikansainvälisen toiminnan tulee olla lapsi- ja nuorisolähtöistä, elämyksellistä ja hauskaa. Tavoitteena on, että jokaisella pinskulla olisi mahdollisuus kansainvälistyä itselleen sopivalla tavalla. Tässä postauksessa esittelemme muutaman idean, kuinka lapset ja nuoret pääsevät kansainvälistymään etänä virtuaalimahdollisuuksia hyödyntäen.
Kansainväliset kerhotapaamiset
Kansainvälisyyttä voi tuoda mukaan omaan kerho- tai leiritoimintaan monella eri tavalla. Voit järjestää kansainvälisen viikoittaisen kerhon, jossa yhtenä aktiviteettina ovat etä-kv-tapaamiset. Voit järjestää kv-kerhossa tai missä tahansa kerhossa kv-kumppanin kanssa yhdessä toteutettavan virtuaalisen tapaamisen esimerkiksi kuukausittain tai vaikka vain kerran. Yhteisissä tapaamisissa on mahdollisuuksia monenlaisiin aktiviteetteihin:
-
Kerhossa tai leirillä ryhmä voi esimerkiksi kuvata oman maan/paikkakunnan/pinskuryhmän esittelyvideon, joka jaetaan kv-kumppanille.
-
Osallistujat eri maista voivat esimerkiksi keksiä toisilleen erilaisia videohaasteita, jotka voidaan myös julkaista Youtubessa tai Tiktokissa tai sitten vain jakaa ja katsoa osanottajien kesken. Ryhmä voi yhdessä miettiä haasteen kv-kumppaneille ja toinen ryhmä toteuttaa haasteen ja videoi sen. Ryhmät voivat myös kommunikoida vain videohaasteilla ja -tervehdyksillä, jos varsinainen yhteinen tapaaminen ei onnistu aikataulu- tai aikaerosyistä.
-
Kansainvälinen ruoanlaittokerho/-tapaaminen, jossa valmistetaan toisen ryhmän perinneruokaa heidän ohjeellaan.
-
Kansainvälinen pelaamistapaaminen, jossa virtuaaliyhteyksin voidaan pelata esimerkiksi erilaisia sanaselitys- ja arvauspelejä. Tapaamisissa voi hyödyntää myös virtuaalisia pelialustoja.
Kansainvälinen päivä- tai viikonloppuleiri
Päivä- tai viikonloppuleirin voi rakentaa myös kokonaan kansainvälisten virtuaalisten etätapaamisten ympärille. Leirin voi toteuttaa esimerkiksi viikonlopun aikana, jolloin pidetään yhteyttä kansainvälisen kumppanin kanssa virtuaalisesti. Leirin ohjelma kannattaa suunnitella yhdessä kansainvälisen kumppanin kanssa niin, että välillä puuhastellaan omien leiriläisten kesken ja välillä on yhteisiä virtuaalihetkiä kv-kumppanin kanssa.
Leirillä voi hyvin olla jokin yhteinen teema, kuten ympäristö, kädentaidot, yhdenvertaisuus jne. Teemaa miettiessä kannattaa ottaa lapset ja nuoret suunnitteluun mukaan. Yhteistekemiseksi sopivat esimerkiksi ylempänä listatut aktiviteetit. Virtuaalitapaamisissa osallistujat voivat esimerkiksi heittää toisilleen haasteen, jonka toteutus kuvataan ja jaetaan jälleen seuraavassa yhteistapaamisessa. Ryhmille voi antaa myös saman haasteen.
Olisi myös hyvä, jos eri maiden osanottajilla olisi mahdollisuus kommunikoida toistensa kanssa myös aktiviteettien välissä esimerkiksi WhatsAppissa tai vastaavassa. Tällöin täytyy myös varmistaa, että kaikilla osanottajilla on tarvittavat laitteet.
Kansainvälisen leirin voi tietysti järjestää myös ilman kansainvälistä kumppania. Kuitenkin vain yksi kv-kumppanin etävierailukin olisi varmasti mukava lisä leiriin, jos koko leirin ohjelmaa ei halua rakentaa virtuaalitapaamisten ympärille.
Kirjekaveruusidean soveltaminen someaikana
Perinteistä kirjekaveri-ideaa voidaan soveltaa esimerkiksi somealustoilla ja se voi olla myös osa kerho- tai leiriohjelmaa. Kerholla voi esimerkiksi olla oma kirjekaverijärjestö, jolle kirjoitetaan yhdessä. Someaikana varsinkin nuoret voivat olla toisiinsa yhteydessä eri somekanavissa. Pienemmät lapset saattaisivat innostua myös perinteisten kirjeiden kirjoittamisesta ja esimerkiksi piirtämisestä. Pinskujen kv-suunnittelija voi auttaa kirje- tai somekaverien löytämisessä.
Kuka tahansa saa myös ottaa kv-suunnittelijaan yhteyttä, jos haluaa itselleen kansainvälisen ystävän. Yhteystiedot löytyvät tämän postauksen lopusta.
Vinkkejä kansainvälisten tapaamisten suunnitteluun etänä:
-
Ota huomioon osanottajien kielitaito ja aikaero kumppanimaahan.
-
Varmista, että kaikilla on käytettävissä hyvä verkkoyhteys ja digilaitteet. Tarvittavia laitteita ovat esimerkiksi tietokone ja videotykki. Olisi myös hyvä, jos käytössä on lainattavia tabletteja, jos kaikilla ei esimerkiksi ole omaa puhelinta.
-
Ota lapset ja nuoret mukaan suunnitteluun! Millaista kv-toimintaa he kaipaisivat ja minkälaisia alustoja he haluavat käyttää kv-yhteydenpitoon?
-
Kv-tapaamisia voi soveltaa toimintaan kaikenikäisten kanssa.
Kommunikointivälineistä
Kommunikointiväline kannattaa valita niin, että se palvelee suunniteltuja aktiviteetteja. Lapset ja nuoret ovat monesti myös eri somealustojen asiantuntijoita, joten heidät kannattaa ottaa mukaan suunnitteluun. Myös Pinskujen kv-suunnittelijalta saa kysyä vinkkejä sopiviin alustoihin liittyen. Täältä voit lukea lisää nuorten kanssa toimimisesta verkossa ja saada ideoita myös kv-toimintaan.
Tässä oli vain muutama idea kotikansainvälisyyden toteuttamiseen. Jos sinulla on kotikansainvälisyysidea, jota haluaisit lähteä yhdessä työstämään, ota yhteyttä kansainvälisten asioiden suunnittelijaan Annimariin (annimari.ollila@pinskut.fi, 0401379451). Annimari voi auttaa esimerkiksi kumppaniorganisaation löytämisessä ja yhteydenpidossa sekä neuvoa käytännön toteutuksessa.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja