Tapahtumassa oli erikseen näyttelyalue, jossa näytteilleasettajina oli kattava katsaus Suomen nuorisopalveluista, -järjestöistä ja toimijoista. Outoa oli nähdä niin paljon väkeä saman katon alla pitkästä aikaa. Mutta tällaista tapahtumaa oli aivan varmasti odotettu. Tarjolla oleva tieto loi inspiraatiota omaan työhön ja antoi taatusti lisäbuustia monelle muullekin.Paviljongin kattavat tilat mahdollistivat ohjelman jakautumisen. Keskustelutilaisuuksia, paneeleja, työpajoja ja paljon muuta oli saatavilla eri puolilla messualuetta. Ensimmäistä kertaa mukana olleena olin hämmästynyt tapahtuman selkeästä ulkoasusta ja siitä, miten hyvin kaikki oli mietitty etukäteen. Tällaisen noviisin silmin NUORI22 -päivät olivat erittäin onnistunut kokonaisuus.
Kattavasta ohjelmatarjonnasta oli vaikeutta valita, mitä sitä lähtisi kuuntelemaan. Tapahtumasta sai vinkkejä toiminnan järjestämiseen, mutta myös työkaluja ja toimintaohjeita ikävien ja hankalien asioiden kohtaamiseen ja käsittelyyn. Tiistaina pääsalissa Saara Kokkonen ja Netta Puustinen Exit ry:stä kertoivat nuorten kohtaamasta seksuaalisesta kaltoinkohtelusta. Herätteleviä ajatuksia ja varmuutta kuinka toimia, jos itse aikuisena kohtaan kaltoinkohdellun nuoren.
Pinnalla olivat myös ajankohtaiset puheenaiheet, kuten koronakriisin aiheuttamat huolet nuorten hyvinvoinnissa, mutta myös Euroopassa oleva sota. Nuorten kasvava pahoinvointi herättää huolta ja asian parantamiseksi halutaan tehdä töitä. Kaikille tuntui olevan päivänselvää, että me emme voi antaa asioiden olla, vaan haluamme tukea ja auttaa nuoria.
Tiistai-iltapäivänä osallistuin paneelikeskusteluun, jossa mukana olivat Essi-Ilona Sorsa (Kouvolan kaupunki), Sohvi Koivula-Remes (Tyttöjen Talo, Oulu), Kimmo Saastamoinen (Poikien Talo, Helsinki) ja Anna Rajavuori (Kalevi Sorsa -säätiö). Keskustelun aiheena oli nuorten eriarvoistuminen ja sen näkyminen nuorisotyössä. Herätteleviä kommentteja ja melkoinen huoli siitä, miten me aikuiset voisimme toimia vielä paremmin, jotta jokainen nuori tuntisi kuuluvansa joukkoon.
Keskiviikkoaamun aloitin osallistumalla battle-esittelyyn EU:n nuoriso-ohjelmien rahoituksista ja niiden hyödyntämisestä omassa työssä. Tilaisuus antoi hyviä vinkkejä, mitä ja miten hankerahoituksissa kannattaa lähteä liikkeelle. Puhujina olivat Jutta Kivimäki ja Paavo Pyykkönen Opetushallituksesta.
Ennen lounasta osallistuin vielä paneelikeskusteluun, jossa mukana olivat Juha Heikkala (konsultti), Pekka Kaunismaa (Kentauri), Kimmo Lind (Kentauri), Eeva-Liisa Tilkanen (Nuorten Suomi ry), Sampo-Ilmari Tuhkalehto (Music Against Drugs ry), Christian Wentzel (Aseman Lapset ry). Paneelissa kysymykset liittyivät järjestöjen tulevaisuuteen ja keskustelussa nousi esiin rahoitusten eri muodot, vaatimukset ja mikä nuorisojärjestöjen kannalta niissä on toimivaa. Jatkuva raportointi ja kankea kommunikaatio rahoitustahojen kanssa vaikeuttavat toiminnan järjestämistä ja vievät aikaa ja resursseja varsinaisesta toiminnasta.
Lounastauon jälkeen kiersin vielä kertaalleen näyttelyalueen läpi, jotta olin varmasti tutustunut kaikkiin mahdollisiin näytteilleasettajiin. Iltapäivällä Ina Mikkola (toimittaja) keräsi pääsaliin kovasti kiinnostuneita, sillä hänen ohjelmansa aiheena oli palkkaus. Palkkapuheen sanansaattajana toiminut Mikkola halusi herätellä myös nuorisoalan väkeä avoimeen palkkakeskusteluun. Mukana aiheesta puhumassa olivat myös Pekka Laukkanen (Jyty) ja Outi Mikkola (Jyty). Parhaillaan pinnalla oleva aihe herättää monenlaisia tunteita ja olisi tärkeää saada asiaan läpinäkyvyyttä.
Ohjelmaa oli niin paljon, ettei millään ehtinyt joka paikkaan. Monta mielenkiintoista keskustelua ja paneelia jäi näkemättä päällekkäisyyksien vuoksi. Piha-aluetta en harmikseni ehtinyt ollenkaan kiertämään. Ehkä sitten ensi kerralla?
Tapahtuma oli kaikkinensa minulle itselleni erittäin positiivinen kokemus. Oli ilo huomata, miten valtavasti meillä on ihmisiä, jotka haluavat pitää nuorten puolia tässä yhteiskunnassa. Omaan järjestötyöhön liittyen sain paljon ideoita ja avartavia näkemyksiä. Pää sauhuten jatkan työskentelyä oikeudenmukaisemman ja solidaarisemman toimintaympäristön eteen lasten ja nuorten parhaaksi!
Kirjoittajana
Eveliina Hamkar
Järvi-Suomen Pioneerit ry:n toiminnanohjaaja
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja