Liiton taloudelliset resurssit ovat lisääntyneet, ainakin toistaiseksi. Erilaiset yhteistyöhankkeet ja jopa hienoisesti kymmenessä vuodessa noussut valtionaputaso ovat lisänneet resursseja kymmenen vuoden takaiseen nähden. Silti taustalla on aiheellinen huoli järjestöjen avustustason laskusta Veikkauksen tulonaleneman ja valtiontalouden säästöpaineiden vuoksi. Silti emme ole jääneet tuleen makaamaan, vaan uusia varainhankinnan keinoja kehitellään tälläkin hetkellä esimerkiksi uuden verkkokaupan avaamisen muodossa. Silti kipeitä resurssipäätöksiä on jouduttu tekemään, esimerkiksi edellämainitun Punos-lehden suhteen.
Näkyvyyttä ja tunnettavuutta on edistetty muun muassa somekanavia avaamalla ja niiden sisältöä kehittämällä erityisesti kohderyhmää kiinnostavaksi. Digitaalisen kehityksen myötä on syntynyt tukku verkkopohjaisia työkaluja pinskutoimijoille, kuten jokaisen pinskuohjaajan työkalupakki Pinskupakki (www.pinskupakki.fi). Pinskupakki-projektin myötä 2015-2017 uudistuivat myös peruskoulutuksen sisällöt ja rakenne. Ammattilaisten keskuudessa Pinskut on viime vuosina profiloitunut erityisesti ilmastokasvatuksen osaajana Nuorten Kotkien kanssa yhteistyössä tehtyjen ilmastokasvatushankkeiden myötä. Erityisesti viime aikoina kansainvälisen yhteistyön muodot ovat olleet kehitystyön kohteena.
Hallinnossa järjestön toimintaa on kevennetty luopumalla liittokokousrakenteesta vuonna 2018. Pinskujen lapsilähtöisen laatujärjestelmän voimaantulon myötä (2017) päätöksentekoon on sisällytetty lasten ja nuorten osallisuutta ja osallistumista tukevia elementtejä, kuten lapsivaikutusten arviointi, lapsialoitteet ja johtosäännön velvoite selvittää alle 15-vuotiaiden toimijoiden näkemys isoissa periaatteellisissa kysymyksissä. Ilokseni olen huomannut järjestön vastuunkantajina enemmän alle 29-vuotiaita nuoria kuin kymmenen vuotta sitten. Vaikka järjestö on kaikenikäisille avoin, niin mielestäni nuorisojärjestön toiminnasta päättämässä tulee olla lapset ja nuoret itse. Se on myös toiminnan jatkuvuuden kannalta elintärkeää.
Olen näinä vuosina tavannut lukemattomia pinskutoimijoita ja tehnyt heidän kanssaan yhteistyötä moninaisissa asioissa. Olen nähnyt aktiivitoimijoiden vaihtuvan, palaavan ja pysyvän sitkeästi mukana. Ihailen pinskuihmisten pitkäjänteistä sitoutumista toimintaan vaikeinakin hetkinä, koska niitä totisesti on riittänyt. Suuret ja nopeasti etenevät yhteiskunnalliset muutokset ovat haastaneet jo itsessään pinskutoimintaa ja laajemmin nuorisotyön kenttää sisäistä myllerrystä unohtamatta. Tulevaisuus on näyttäytynyt toisinaan epävarmalta ja ahdistavalta, ja yhteistä näkemystä järjestön strategisesta suunnasta on ollut toisinaan kivuliaan vaikea löytää.
Mielestäni Pinskut on järjestönä silti tukevasti missionsa mukaisilla juurillaan tekemässä vahvaa arvopohjaista työtä heikommassa asemassa olevien lasten, nuorten ja perheiden puolesta. Keinot tavoitteeseen pääsemiseksi ja järjestöllinen imago ovat sen sijaan päivittyneet 2020-luvun haasteita ja tarpeita vastaaviksi.
Kymmeneen vuoteen on mahtunut tunteiden vuoristoradan lisäksi rajojen koettelua monin eri tavoin. Olen oppinut näinä vuosina valtavasti järjestöstä, ihmisistä, kasvatustyöstä ja itsestäni. Haasteet ja halu kehittää asioita ja osaamistani ovat saaneet kymmenen vuotta kulumaan siivillä. Olen erityisen ylpeä siitä, että johtamani työyhteisöt on koettu turvallisiksi ja inspiroiviksi paikoiksi toimia. Mielestäni Pinskujen tulee olla myös inhimillisen työn ja johtamiskulttuurin pioneereja. Silti en ole johtajana edelleenkään täydellinen, mutta riitän. Ja niin riität sinäkin toimijana.
Kiitos kymmenestä pinskuvuodesta. Lupaan jatkaa periksiantamatonta työtäni myös tästä eteenpäin paremman pinskutoiminnan eteen, monta kokemusta rikkaampana.
Anni Hakolampi
toiminnanjohtaja
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja